Logo

Het 200m² project
de winnaars zijn bekend!

Het 200m² project
de winnaars zijn bekend!

De kogel is door de kerk: de winnaars van het 200m² project 2021 zijn bekend. Heylen Ceramics heeft een hart voor innovatieve Belgische architectuur en om deze passie voor creativiteit, ambacht en innovatie te vieren, lanceerden Heylen Ceramics dit gloednieuwe project. Architecten werden uitgedaagd om met één van de vijf gloednieuwe stenen in het assortiment een uniek ontwerp te creëren. De vijf meest inspirerende ontwerpen worden nu beloond met 200m² aan gratis gevelsteen. Er waren heel wat prachtige inzendingen, maar de jury kon er uiteindelijk slechts vijf gelukkige winnaars uitpikken. Ontdek ze hieronder.

Spraakmakende gevels met exclusieve gevelstenen.

In mei 2021 lanceerde Heylen Ceramics voor het eerst het 200m² project. Het doel van deze wedstrijd is om innovatieve Belgische architectuur in de kijker zetten. Synergie tussen steenfabrikanten en architecten is onmisbaar in de bouwwereld, net daarom daagden Heylen Ceramics hen uit om met vijf van hun gloednieuwe stenen in ons assortiment aan de slag te gaan. En eerlijk: het was een onverwacht succes.

Alle projecten werden één voor één beoordeeld door onze vakjury onder leiding van toparchitecte Sarah Poot. Zij is dé vrouw achter het bureau Poot Architectuur. Samen met Heylen Ceramics en onze steenfabrikanten boog zij zich over de ontwerpen en werden de kanshebbers gekozen op basis van creativiteit, stijl, innovatie en duurzaamheid.

De winnaars zijn bekend…

Birgit Festjens, STAUT architecten, Nick Monbaliu, Punt-b architecten en Atelier Fréderic Louis gingen aan de haal met de prijs. Ze krijgen elk 200m² gratis gevelsteen om hun droomproject mee te verwezenlijken. Wedstrijdreglement

Birgit Festjens

Klein, maar fijn! Het karakter van deze compacte stadswoning komt mee tot leven door de Raw Earth steen met zijn levendig kleurenpalet. Zo zorgt ook de ribstructuur voor diepte en zet het de buitenkant van dit rijhuis helemaal in de kijker. De gevelsteen is ook verwerkt in het interieur als origineel accent. Bovendien zijn ook de muren van het inpandig terras op de verdieping als de vloer van het stadstuintje verhard met de Raw Earth gevelsteen.  

“We moeten zo spaarzaam mogelijk omgaan met open ruimte. Bouwen op een lege kavel in de rij heeft een relatief kleine impact op de kostbare vrije ruimte. Dit project is een uitstekend voorbeeld van een compacte woning waarin ruimte is voor architecturale kwaliteit.
Het specifieke gebruik van de baksteen in de gevel onderscheidt de woning op een subtiele manier.” – Sarah Poot

Punt-b architecten

De Natural Terra met zijn genuanceerde rode tinten en ruwe structuur geeft de grens aan tussen binnen en buiten, maar is met zijn natuurlijke materialen een knipoog naar de omgeving. Dit zorgt voor een stijlvol ontwerp met een moderne toets. De gevelsteen is sterk aanwezig als het enige gevelmateriaal. Met de Natural Terra van Heylen Ceramics wisten ze bij Punt-b architecten zo een natuurlijke, maar toch strakke vorm te bekomen die perfect past bij deze locatie.

“De blinde gevel zorgt ervoor dat de gevelstenen prominent aanwezig zijn. Dit is één van de redenen dat we dit stijlvol en modern ontwerp selecteerde” – Matthias van Heylen Ceramics.

Atelier Fréderic Louis

Het materiaalgebruik – rode baksteen, donker buitenschrijnwerk, grote glaspartijen die de gevel als het ware perforeren – vormt het basisconcept van deze woning. Het concept wordt gedreven door het formaat van de baksteen, in zijn puurste vorm, en de toepassing ervan over verschillende gestapelde en versprongen geometrieën, waardoor het project een sculpturale kwaliteit krijgt. De Fierce Red steen is de perfecte aanvulling op de massieve muren, die ook deels naar binnen doorlopen in het interieur. Deze gevel is dan ook hét accent binnenin de woning door de dubbelhoge leefruimtes.

“Deze baksteen komt best tot zijn recht in grote vlakken en daar zijn ze bij Atelier Fréderic Louis perfect in geslaagd” – Matthias van Heylen Ceramics.

Nick Monbaliu – Elise Oosterloo

Openheid in een compact jasje. En daar is de Bright White mee verantwoordelijk voor. De keuze om de achtergevel in één lijn over twee bouwlagen op te trekken zorgt voor eenheid in de architectuur. De perforaties in de steen laten licht door en zorgen voor een mooi schaduwspel.

“Het uitbreiden en aanpassen van een bestaand gebouw kan alleen maar aangemoedigd worden. Deze compacte uitbreiding getuigt van een zorgvuldig ruimtegebruik met aandacht voor een doorgedreven isolatie én integratie in de omliggende achterbouwarchitectuur. Hierbij kon de baksteen – het meest iconische bouwmateriaal in België –  natuurlijk niet ontbreken.” – Sarah Poot

STAUT architecten

Gevels vertellen duizend verhalen. En dat is ook bij een niet alledaags vervangingsbouw, als deze het geval. The Shades of Grey steen, met zijn slank formaat en subtiele nuances van licht naar middengrijs, geeft aan dit ontwerp een uniek cachet. De baksteenverbanden en kleine terugsprongen in combinatie met de schaduwwerking, creëren dan ook een intrigerende gevel. Specifiek bij baksteengevels ontwerpen STAUT architecten altijd modulair op basis van de baksteenmaat. De eigenheid van de gekozen baksteen is voor hen bepalend in maatvoering van de uiteindelijke verschijningsvorm van de gevel. Elke gevel wordt dan ook uitgewerkt per baksteen om zo tot een minimum aan bouwafval te komen.

“Dit ontwerp past op een subtiele, maar specifieke manier in de typerende Vlaamse context. Verschillende karakteristieke elementen zoals de dakkapel, verspringend metselwerk, … Worden op een genuanceerde manier door de architect geïnterpreteerd en toegepast. De woning zoekt contact met het collectieve leven op de straat door middel van grote, hoge ramen en een terras aan de straatzijde. ” – Sarah Poot

  • Twijfel je nog over je keuze? Plan een afspraak en kom ze in onze showroom bezichtigen. Plan je showroombezoek