Nieuwbouwwoning in Groot-Bijgaarden

Gevelsteen:
RT 153 Ultima, Randers Tegl

Architect:
Bruno Longeval, Lemaire-Longeval

Bij de zoektocht naar een geschikte grond om zijn gedroomde woning met kantoorruimte op te realiseren, kwam projectontwikkelaar Jerry Berckmans uit bij 3 percelen met een totale oppervlake van 36 are, pal achter zijn ouderlijke woning in Groot-Bijgaarden. Architect Bruno Longeval van het bureau Lemaire-Longeval ontwierp er voor de familie Berckmans een mooi groot volume in een unieke gevelsteen met lang formaat, onderbroken met een wit sierpleistervlak.

Als ervaringsdeskundige in de bouwsector was de ontwerpbenadering van zijn nieuwe woonst voro Jerry een evenwichtsoefening tussen verschillende vereisten. Voldoende toekomstgerichte ruimte voor het gezin en hun privé-activiteiten, maar ook een kantoor én uithangbord voor het eigen projectontwikkelingsbedrijf. Een moderne, eigentijdse stijl, maar zeker niet té strak en koel.

Bouwheer Jerry Berckmans: “Onze architect heeft perfect gedaan wat we voor ogen hadden. Zowel op het vlak van ontwerp, als op het vlak van keuzebegeleiding. Veel mensen worden naar mijn mening niet voldoende geholpen om slimme materiaalkeuzes te maken in functie van het ontworpen volume. Wij gelukkig wel.”

De hoge raampartijen met staalstructuur zijn echte eyecatchers in de grote gevelpartijen. Tegelijkertijd zorgt het lange formaat van de gevelsteen dat de horizontaliteit van de architectuur bewaard blijft, ondanks de omvang het volume met 900 m2 bewoonbare oppervlakte in 2 bouwlagen.

Jerry Berckmans
“We wilden absoluut dat de stenen verlijmd werden, bij voorkeur met een zo dun mogelijke voeg. Het effect van de lange steen met maar 3 mm tussenruimte is schitterend geslaagd.”

De uitdaging voor de architect lag erin de wensen van de bouwheer te combineren met de eigen ontwerpvisie én uiteraard de technische en situationele vereisten van het project.

Architect Bruno Longeval:
“Aan de slag gaan op een prachtig ruim perceel is natuurlijk uitermate prettig. Alleen moesten we rekening houden met mogelijke geluidsoverlast door de nabijgelegen Brusselse Ring. En naturulijk met de wens van de bouwheer om een heel energie-effiiënte woning te realiseren. Daarom hebben we het ontwerp opgeval in twee complementaire volumes: een buitenvolume in een combinatie snelbouw-isolatie-gevelsteen als buffer tegen alles wat van buitenaf komt, aangevuld met een binnenvolume als oase van rust, uitgevoerd in een contrasterende witte sierpleister.”

Aanvullend op de energie-efficiënte gevelopbouw van het buitenste volume, werd hoogwaardig isoleren glas gebruikt voor de raampartijen én werd er een diepteboring van 110 m uitgevoerd voor het plaatsen van een warmtepomp.

Bruno Longeval:
“Uiteraard was het combineren van twee contrasterende materialen niet alleen een thermisch-technische keuze. De warme en tegelijkertijd speelse combinatie hiervan was zeker ook esthetisch geïnspireerd. Ik moet zeggen dat de langeformaatsteen die Heylen Ceramics ons wist voor te stellen, een héél aangename verrassing was. Zowel de mooie grijs-bruine tint als de verrassend grote vormvastheid boden ons exact wat we voor dit project nodig hadden. Waar lange gevelstenen vaak een kromming kunnen vertonen, is dat bij deze niet het geval. Een aspect dat ook de aannemer ten zeerste wist te appreciëren.”

Laat u
inspireren

in één van onze showrooms

Info en afspraak

Overzicht