OLVI De Reuzenboom in Boom

Gevelsteen:
Kleiklinker Arsenal

Architect:
OsQb – Kruijne

Kindvriendelijke gevel in authentieke kleiklinker
Voor het nieuwe schoolgebouw van OLVI De Reuzenboom kozen de architecten en aannemer voor een kleiklinker met karakter. Het resultaat: een fraaie gevel waarachter dagelijks zo’n 400 leerlingen samenkomen.

De nieuwbouw maakt deel uit van het Scholen van Morgen-project: een publiek-private samenwerking tussen de Vlaamse overheid, AG Real Estate en BNP Paribas Fortis. Scholen van Morgen stond in voor het ontwerp, de bouw en de financiering van de nieuwbouw en neemt het onderhoud van de schoolgebouwen op zich.

De bouwheer wenste een compact, kindvriendelijk gebouw met veel lichtinval. De architecten gingen dan ook inventief te werk met de grote, speelse ramen. Door een groot terras te integreren op de eerste verdieping, krijgen ook de middelste bouwlagen veel lichtinval. De optimale oostwest-oriëntatie zorgt ervoor dat de klaslokalen in de zomer niet te warm worden.

Het project omvat een nieuwbouw van 3.125 m² waarvan 295 m² sportzaal. Voorts zijn er klaslokalen, een polyvalente (eet)zaal, een leraarslokaal en administratieve en technische ruimtes.

Aannemer Koen van de Put, Strabag:
“We kenden Heylen Ceramics al van de aangename samenwerking van het KTA Zwijndrecht en het Boompark. Voor het project De Reuzenboom zochten we nog een passende steen. Heylen Ceramics ging daar graag in mee en stelde ons enkele stenen voor. Uiteindelijk was het de proefmuur die ons en de architect overtuigde.”

Architect Michael Kruijne:
“De kwaliteitseisen lagen vast bij het ontwerp. In de zoektocht naar de juiste steen gingen we bij verschillende leveranciers op zoek naar een hoogwaardige steen die er bovenuit stak qua prijs-kwaliteit en esthetiek. De steen van Heylen Ceramics gaf het ontwerp precies die levendige toets die het nodig had.”

De school bevindt zich in het midden van de Rupelstreek, het hart van de Belgische steennijverheid. De keuze voor een authentieke kleiklinker is dan ook logisch. De steen neemt weinig water op en is getrommeld. De traditionele steen in een hedendaags ontwerp geeft het schoolgebouw zijn unieke karakter.

Koen van de Put:
“Een kapje in een getrommelde steen maakt niet zo veel uit. Integendeel: het draagt net bij aan het effect. Net daarom is hij zo geschikt voor een schoolgebouw, waarvan de gevel toch heel wat te verduren krijgt. De steen komt het best tot zijn recht in een gevarieerd patroon. We zagen er dus extra op toe dat er niet te veel regelmaat inkwam. Het uiteindelijke resultaat mag er zeker zijn. Een mooie gevel voor een zeer kindvriendelijk gebouw.”

Laat u
inspireren

in één van onze showrooms

Info en afspraak

Overzicht