Klinkers

VOOR ELK WAT WILS

Het klikt tussen de familiebedrijven Heylen Ceramics en steenfabriek Klinkers uit Maastricht. “Met een uniek programma, gekenmerkt door inhoud en kwaliteit, heeft Heylen Ceramics een bijzondere plek op de Belgische markt veroverd. Daarom werken we zo graag samen”, zegt Maurice Ueberbach van Klinkers.


Bij steenfabriek Klinkers zien ze het als een uitdaging als een architect, bouwheer of projectontwikkelaar komt aankloppen voor ‘one of a kind’ bakstenen voor zijn project. “Als verkoper ga ik met hen in dialoog om te achterhalen wat ze precies zoeken”, zegt Maurice Ueberbach. “Door te variëren met grondstoffen, vormen, kleuren, mixen en formaten lukt het ons om aan de meeste wensen te voldoen. Ons assortiment is ‘eindeloos’.” En gelijk heeft hij want per jaar verlaten maar liefst meer dan vierhonderd verschillende producten de fabriek. Daarvan is een ruime meerderheid machinaal gemaakt met een Abersonpers. Deze investering dateert van 1985 en kan natuurgetrouwe nerven in de bakstenen maken waardoor machinale producten qua look & feel heel dicht in de buurt komen van handgevormde.


Broodjes en kloostermoppen

Toch steken de werknemers hier ook nog letterlijk de handen uit de mouwen want niet alle gewenste bakstenen zijn maakbaar met een machinale pers. “Voor bepaalde projecten is dat nodig zoals bijvoorbeeld de renovatie van kerken of het Romeins museum in Heerlen. Al hebben we ook al handgevormde stenen (afmetingen: 290 x 100 x 40 of 50 mm) voor een nieuwbouwvilla in België afgeleverd.” Een baksteen van Klinkers is zelfs niet altijd recht, zo hebben de ‘broodjes’ afgeronde hoeken. En wat te denken van de gigantische kloostermoppen waarmee een deel van het hotel van de Efteling werd gebouwd? “Kloostermoppen zijn ideaal voor in polymetrisch metselwerk, maar zo zwaar dat ons personeel in topvorm moet zijn”, lacht Maurice. Klinkers werkt voornamelijk met gele en rode Limburgse lössklei, al dan niet gecombineerd met mergel, kolen, zouten en/of ijzeroxide. “Wij selecteren uitsluitend natuurlijke grondstoffen. De vele kleurnuances zijn het resultaat van de ingrediënten, maar nog meer van het bakproces in de vlamoven. Die kan je niet nabootsen met een andere oven. Ik herken onze producten daardoor in één oogopslag”, zegt Maurice.


Uitgebreide vlamoven

De fabriek is anno 2020 nog steeds in handen van de familie Klinkers. De site in Maastricht zag het levenslicht in 1938, een tijd waarin bakstenen uitsluitend voor gebruik in de eigen omgeving waren bestemd. Ruim tachtig jaar later is de afzetmarkt fors uitgebreid. We voeren onze bakstenen uit naar België, Duitsland, Groot-Brittannië en ook wel naar Oekraïne, Polen of Litouwen”, somt Maurice op. Om de continuïteit te verzekeren werd de vlamoven in 2019 gerenoveerd én uitgebreid. Een unicum in Nederland. “Onze vlamoven is bijna zestig jaar maar mede dankzij deze investering, zijn we klaar voor de toekomst.”

 

Duurzame toekomst

Familiebedrijven Heylen Ceramics en Klinkers delen dezelfde passie, enthousiasme en ambitie. “We hebben ook allebei een duidelijke visie over de toekomst”, zegt Maurice. En die ziet er o.a. duurzaam uit. “We gebruiken meer en meer gerecycleerd materiaal, wekken energie op met zonnepanelen en doen daarnaast nog tal van inspanningen om onze CO2-uitstoot fors te verminderen”, besluit Maurice.

Laat u
inspireren

in één van onze showrooms

Info en afspraak